“Een goed gesprek”

Als ik op dreef ben kun je met mij een heel gesprek hebben over hardlopen en over de mooie routes door de Kempen. Ook over mijn favoriete voetbalclub uit de hoofdstad deel ik graag mijn inzichten met je. Vaak het mooiste voetbal, maar soms ook zo naïef en eerlijk is eerlijk: soms lijden ze aan zelfoverschatting. Je hoort het al: de club die mijn liefde heeft gewonnen, spaar ik niet!

Kun je als ik op dreef ben met mij ook een goed gesprek hebben over het geloof. Dat zou je toch wel verwachten van een dominee, maar ik aarzel om dat zo makkelijk te zeggen. Praten over het geloof, over mijn vertrouwen in/op God -, de schrijfwijze van de godsnaam mag ook zijn: g’d. Om meer ruimte te laten voor het verborgene en voor de eerbied. Praten over het geloof, een goed geloofsgesprek, is nog niet zo eenvoudig.

Het jaarthema van de Protestantse Kerk in Nederland is ‘een goed gesprek’. En van uitgeverij Ekklesia is begin september een praktisch boekje verschenen om te helpen. Want een goed gesprek, dat zouden we vaker moeten doen.

René de Reuver, scriba van de landelijke kerk, heeft een aanbeveling bij dit boekje geschreven. Daarin wijst hij erop hoe we allemaal hebben moeten leren spreken. Van het eerste gebrabbel van de baby en de aanmoediging van moeder en vader op weg naar de eerste woordjes. En over de noodzaak van voorzeggers en van het kunnen leren luisteren.
Het boekje opent met het verlangen naar een goed gesprek waarin er een wisselwerking is tussen luisteren en spreken. Soms zo mooi gezegd als ‘de ander tevoorschijn luisteren’. En dus ook de ruimte vinden om ‘jezelf tevoorschijn te spreken’. Dan gaat het er niet om de taal te gebruiken van de reclame of die van de overredingstechniek. Ook niet om de taal die informatie uit. In een goed gesprek ademt de ziel op en is er ruimte voor ‘de taal van de relatie’. Dan stamel je misschien, zwijg je soms en kom je samen tot de conclusie dat je een goed gesprek hebt gehad.

Ds. Wim Dekker

Het boek ‘Een goed gesprek’ telt 92 pagina’s en kost € 7,95 en is te verkrijgen via www.ekklesia.nl of Eengoedgesprek@ekklesia.nl. Vanaf zes exemplaren betaal je geen portokosten (€ 1,95).